Iernarea camelliei

Inceputul lunii noiembrie este in arealul nostru perioada de pregatire pentru iernarea camelliei.
Atentie, in cazul camelliei protejarea nu trebuie facuta inainte ca temperatura sa atinga si chiar sa coboare usor sub limita de inghet. Nu va grabiti sa le duceti in interior cand temperatura minima este de  peste 1 grad. Nu veti reusi decat sa privati planta de umiditatea binefacatoare a toamnei.

Intr-un interior incalzit si uscat bobocii vor cadea foarte repede si va urma si degradarea plantei. Asta in cel mai bun caz, caci amplasarea unei camellii la caldura in timpul iernii duce chiar la moartea plantei.

Pentru a se dezolta frumos si a ne bucura cu multe flori toate camelliile au nevoie de o perioada rece in timpul iernii, intre 5-7, maximum 10 grade si umiditate ridicata, de aproximatic 60%. Am subliniat intervalul termic tocmai pentru ca si un interior, in principiu neincalzit dar care are 15 grade e la fel de nesanatos pentru camellie. Prin urmare in nici un caz camellia nu este o planta de apartament.

Un loc ideal este o sera rece. Si un subsol rece si luminos sau un garaj neincalzit pot fi o alternativa. De asemenea o veranda rece sau o camera neincalzita pot fi bune gazde ale camelliei in timpul iernii. O camellie “ hardy”, deci rezistenta la frig, cu radacina bine protejata poate rezista pe perioade scurte la temperaturi de pana la -10 grade chiar si in ghiveci. Daca inghetul se prelungeste se recomanda adapostirea ghiveciului intr-una din locatiile enumerate mai sus.

Umiditatea poate fi asigurata fie printr-un umidificator, fie prin amplasarea ghivecelor pe farfurii mari cu pietricele sau bile de argila, in permanenta umezite.

In perioada rece, daca ii sunt asigurate nevoile de temperatura si umiditate nu ne mai ramane decat sa le udam. Substratul trebuie sa fie doar usor umed. Atentie, nu are aceeasi nevoie de apa ca in perioada de crestere, dar, pe de alta parte, uscaciunea e un dusman de temut al camelliei ! Nu se poate estima o perioada standard la care sa fie udate, verificati o data pe saptamana substratul.

Si nu uitati, ca si in cazul celorlalte plante, trebuie facuta periodic o verificare pentru a sesiza  aparitia a unor daunatori.

Pentru cei mai "temerari" exista posibilitatea de a tine afara pe timp de iarna camellile din ghivece , cu doua conditii : sa le protejati si sa monitorizati minimele prognozate pentru fiecare noapte. La mai putin de -12/ grade devine riscant...dar nu imposibil.

Aveti mai jos si ilustrarrea unei metode de protectie: infasurati ghiveciul in paie si panza de sac sau fleece ( evident in lipsa acestor materiale orice stofa groasa disponibila e bine venita).

Apoi ghivecele le asezati langa zidul casei ( zidul vestic este ideal, dar poate fi si nordic sau sudic, in schimb toti crescatorii recomanda evitarea celui din est ) de unde vor prelua si putina caldura si, cel mai important vor fi  protejate de vantul rece.
Astfel " echipate" vor putea traversa perioada fruguroasa bucurandu-se de umezeala din aer. Cu amendamentul ca, din cand in cand, trebuiesc udate si verificate sa nu aiba daunatori de orice fel.


Se recomanda  aproape obsesiv doua lucruri :
- evitarea amplasarii in partea de est  datorita pericolului de dezghet si inghet rapid. Ca sa fie mai clar : o noapte friguroasa presupune un cer senin, un soare puternic a doua zi care poate dezgheta rapid bobocii/florile. Seara se va face din nou frig si vor ingheta la loc si acest proces este fatal caci in cel mai bun caz poate afecta planta pentru mai multe sezoane.
- evitarea protejarii cu plastic de orice fel ( cu strat de aer sau simplu). In acest caz planta va avea de suferit chiar daca nu vizibil si imediat.

Ca o concluzie, incercati sa respectati parametrii de crestere si invatand din greselile altora nu va veti pierde plantele. Desigur ca puteti sa experimentati, dar asumandu-va riscurile. E si cazul meu. Am cumparat anumite exemplare doar pentru a " testa limitele" la temperaturi mai reci,  nu mai ridicate care inseamna deteriorare sigura a plantelor sau chiar moarte.

 Subliniez pentru ca  sunt muuulti iubitori care se plang de pierderea camelliilor, si atentie, nu intotdeauna pierderea se produce imediat ci si  in interval de cateva luni, chiar si un an, dar care:   fie le pun in interior cand ar putea foarte bine sa stea inca afara, fie le amplaseaza in Est, fie le protejeaza cu "corturi de plastic", fie nu le dau soarele atat e necesar totusi, fie le indoapa cu fertilizanti in perioada in care trebuie lasate sa doarma...
Pierderea unei plante nu este o fatalitate...este pur si simplu rezultatul lipsei de informare & atentie a gradinarului.

Camellii ...pentru trei anotimpuri

Exotismul camelliilor consta in insasi inflorirea lor in perioada rece a anului. Cu o buna documentare puteti sa va asigurati ca veti avea flori incepand din luna spetembrie si pana la sfarsitul lunii mai. In general perioada de inflorire listata in putinele carti dedicate camellior este aceeasi in zonele care au traditie in cultivarea acestor plante. La noi variaza putin, de aceea am si trecut la fiecare varietate descrisa perioada de inflorire in Romania/Bucuresti.

In alegerea plantelor mele am avut trei criterii : pe de o parte rezistenta la temperaturi joase in cazul camellilor de gradina si pe de alta parte am ales varietati in functie de perioada de inflorire si forma/culoarea florii la camelliile cultivate in ghiveci.

Camellile sasanqua sunt cele mai timpurii. Inflorirea lor incepe inca de la inceputul lunii septembrie. Sunt multe varietati  care se pot achizitiona dupa preferintele fiecaruia.  Cu cateva exceptii C sansaqua inceteaza inflorirea la sfarsitul lunii decembrie. Marele avantaj pentru zona noastra geografica este ca acest tip de camellii plantate in ghiveci poate ramane afara ( terasa, curte, balcon deschis) toata perioada de inflorire.
Cateva dintre sasanqua "testate" de mine sunt descrise aici : Camellia de toamna - varietati sasanqua


O parte dintre hibrizii de C. oleifera, rezistenti la frig, din seria Winter's, au tot inflorire autumnala ( incepand din septembrie pana in februarie chiar). Desigur  daca ii aveti plantati in ghivece ii puteti tine afara doar pana cand temperaturile scad usor sub limita inghetului.  Se gasesc si pot fi cumparati din UK : Winter's Joy, Charm, Snowman, Toughie, Rose, Dream, Interlude.

De la inceputul lunii decembrie intra in scena varietatile "early season" ale C. japonica.
Sunt muuulte alegeri posibile. In cazul acestor varietati perioada de inflorire coincide cu perioada cea mai rece din arealul nostru si cu exceptia celor " supuse la teste" le iernez in mansarda, intr-o camera luminoasa neincalzita. Plantele trec cu bine iarna in aceste conditii dar...ca sa ma bucur de florile lor trebuie sa-mi "fac drum" si timp special, lucru care nu ma prea multumeste.As vrea sa 'le am sub ochi" nu depozitate undeva.  Din aceasta cauza am cumparat deocamdata doar cateva...si imi " storc" mintea sa gasesc alte solutii.
De la mijlocul lui ianuarie  incep sa infloreasca varietatile " mid season". Perioada lor de inflorire se incheie la mijlocul lunii martie.

Incepand cu luna martie isi incep inflorirea camellile " late season" de care va puteti bucura de regula pana in mai dar exista si intarzieri ( daca stau intr-un loc mai umbros de pilda). Ultimele  flori  de camellie deschise la mine au fost la Black Lace la sfarsitul lunii mai.

Pentru C japonica puteti citi mai multe detalii ( inclusiv precizarea perioadei de inflorire ) aici : Camellia japonica si hibrizii sai

Camellia de toamna sasanqua si hibrizi


Multe flori imi plac, de fapt doar cateva flori imi plac mai putin...dar Camellia este o iubire. Multi ani am visat la ele, oftand pe langa fotografiile din carti si, intr-o zi, minunea s-a intamplat. A intrat in viata mea prima camellie...care a si murit in cateva luni. La vremea aceea n-am stiut ce sa-i fac, avea niste pete maronii pe frunze, dar nu parea "suparata". Am mai urmat si sfaturile unei horticultoare cu patalama care spunea s-o tin la 15 grade si toate astea i-au fost fatale. Atunci am decis ca trebuie sa ma documentez mai mult si abia dupa ce am fost pregatita...au venit rand pe rand alte si alte camellii in gradina mea.

Incep cu varietatile cu inflorire timpurie, deci maarea familie de Camellii sasanqua si hibrizii sai. Din cate stiu, la noi a fost importata in special C japonica, inca nu s-a adus C sasanqua dar poate fi achizitionata din mai multe pepiniere care vand si online ( am sa fac un topic special pe aceasta tema). Aceasta varietate, spre deosebire de C Japonica si hibrizii sai, nu numai ca tolereaza mai mult soare, dar chiar are nevoie de o expozitie insorita pentru a se dezvolta frumos si a inflori abundent. Nu sunt camellii rezistente la frig, majoritatea nu supravietuiesc unei temperaturi mai scazute de -12 grade, ceea ce in climatul nostru presupune iernarea intr-un spatiu racoros, bine ventilat, cu o umezeala asigurata daca nu d eun umidificator atunci macar de amplasarea plantei pe o farfurie mare cu pietricele sau bile de argila umezite des. Pulverizarile pe frunze, nu pe flori, sunt recomandate in perioadele mai calde ale anului, cu mare atentie insa la aparitia fungilor.

As face o pledoarie pentru acest tip de camellie care are marea calitate de a incepe sa infloreasca in momentul in care in gradina / pe terasa sunt din ce in ce mai putine flori.
Imaginati-va cateva camellii inflorite in octombrie, noiembrie, decembrie pe o terasa, intr-o gradina...credeti-ma e o imagine incredibil de  frumoasa. ...


La mine in gradina prima care infloreste este C Sansaqua x oleifera Winter's Interlude. Este unul dintre hibrizii rezistenti la frig ai doctorului Ackerman, si a fost testata ca avand rezistenta pana la  - 26 de grade. Prima floare s-a deschis anul acesta in 12 septembrie. Floarea este semidubla, de culoare roz, culoarea este mai intensa cand planta este amplasata in semiumbra si si mai deschisa daca planta sta in plin soare. Inflorirea continua pana in ianuarie.
La cateva zile distanta se deschide si prima floare a C. sasanqua Bonanza. Este un hibrid obrinut in anii 60 in SUA, ii place o locatie insorita Si in cazul ei inflorirea continua...pana la sfrasitul lui noiembrie, chiar si decembrie, daca nu este foarte frig. Floarea, de un ciclam inchis spre rosu are 8 cm si forma de bujor. C. sasanqua Narumigata.Este o camelie provenita din Japonia la sfarsitul secolului 19. Floarea simpla sau semidubla, alba cu pete roz deschis, are stamine galbene proeminente si masoara aproximativ 6/7 cm .Aici e un boboc, inca nedeschis:
C sasanqua Showa-no-sakae hibrid japonez obtinut in anii 30. infloreste devreme, face puzderie de flori roz "clair" cum ar spune francezii...care sunt si semiduble si in forma de trandafir. Perioada luuunga de inflorire, din septembrie pana in ianuarie - daca nu este foarte frig.

Winter's Snowman, tot un hibrid Ackerman, obtinut in anii 80, rezistent pana la - 23 de grade C infloreste la mijlocul lui octombrie. Floarea este alba, semi-dubla, ceea ce englezii numesc "egg shape" si are 6/7 cm. Cume " nou venita, si n-a avut decat 3 flori ( e puiut, are doar un an si 8 luni) nu stiu cand se incheie perioada de inflorire.

Am probat nevoia de soare a camellilor sasanqua ...din greseala. Preferata mea este Yuletide, un hibrid realizat de pepiniera Nuccio din California, careia i se mai spune si Christmas Camellia pentru ca este in plina perioada de inflorire in preajma Craciunului - cand avea loc si Yule/Yuletide o sarbatoare precrestina a tarilor nordice " absorbita" de Craciun. Vara aceasta am tot mutat camelliile de colo colo si pe Yuletide am lasat intr-o pozitie mai umbroasa, langa japonice. Rezultatul ? Are doar ceva mai mult de zece boboci, ceea ce la marimea si venerabila varsta de ...4 ani nu este normal. Dar pentru greselile noastre, si intr-ale gradinaritului, platim...nu ?
Din pacate Yuletide n-a fost singura tinuta in regim de japonice, la semi-umbra, a avut companioana pe C sasanqua x hiemalis Kanjiro...care beneficiind de acelasi tratament neprielnic n-a facut nici un boboc...in schimb a facut seminte...Kanjiro infloreste de obicei de la sfarsitul lui octombrie pana in ianuarie.

C. sasanqua Fukusutsumi hibrid japonez obtinut la sfarsitul secolului 19 infloreste de la jumatatea lui octombrie. A avut doar 3 flori si n-am izbutit sa fotografiez decat bobocii usor deschisi, apoi...au venit zilele ploioase si nu m-am aventurat pana-n gradina...Acestei camellii i se mai spune si Aplle Blossom in vest sau camellia Flamingo in Orient pentru ca florile sunt albe bordate foarte frumos cu  roz ciclam.


Paradise Belinda tot o sasanqua, hibrid realizat in pepinierele Paradise din Australia. Infloreste la inceputul lunii octombrie. Floarea este semidubla, de un roz ciclam viu si stralucitor cu stamine si are niste stamine interesante. Floarea are 11 cm. Iat-o 
 
Sugar Dream este un hibrid reticulata care infloreste la sfarsitul lunii noiembrie. Este un hibrid creat de neozeelandezi in 1984. Diametrul inflorescentei este de 8 cm. Ultimele flori se dechid la sfarsitul lunii
februarie :

O alta sasanqua care infloreste la inceputul lunii decembrie si a carei perioada de inflorire se prelungeste pana in martie este Cinnamon Cindy, un hibrid realizat de profesorul Ackerman in anii 70. Florile sunt mici, au diametrul de 4/5 cm. Rezista pana la - 12 grade.

Top 10 plante parfumate ? Aproape imposibil...de ales

Din "gradina" mea nu puteau lipsi plantele cu flori parfumate. Am sa incerc sa postez informatii despre speciile mai putin cunoscute la noi.

1.La capitolul rafinament conduce detasat Brassavola Nodosa, careia i se mai spune si "Lady of the night", o specie de orhidee epifita din America centrala si de Sud. Daca vreti plante parfumate cautati-o si veti deveni dependenti....

2.Ca intensitate in schimb, nimic nu intrece parfumul nocturn al florilor de Cestrum Nocurnum care se simte ( " pe masuratelea" ) de la 7 m. Cestrumul nocturnum infloreste de cateva ori in timpul verii, creste destul de repede iar inflorescentele mici si insignifiante sunt dispuse in buchetele. Polenizarea se face pe timpul noptii motiv pentru care in timpul zilei planta paote fi ignorata nefiind ...o frumusete. In ceea ce priveste parfumul e dulceag si persistent si dupa parerea mea ai doua sanse - sa-l adori sau sa-l detesti. La prima inflorire pe care " am pandit-o" de indata ce au inceput sa se formeze primele inflorescente, am fost, recunosc dezamagita.. Era duuulce...prea dulce. A doua noapte am iesit in curte si de la distanta am simtit o aroma dulce dar placuta. Era Cestrumul. Intre timp a devenit pentru noi, alaturi de regina noptii, emblema noptilor calde de vara....

3.Un parfum imbatator are si gardenia. In mica mea gradina am doua specii Gardenia Jasminoides despre care am scis aici : Gardenia o provocare...tentanta si Gadenia Kleim's hardy. Aceasta varietate are floare simpla, la fel de parfumata desi usor diferit, parca mai rafinat decat floarea G. Jasminoides. Se spune ca rezista  plantata in sol pana la -12 grade C. La mine, in iarna 2009 n-a rezistat, desi era planta matura ( aprox 5 ani) . A ramas un pui care  locuieste... in ghiveci. Sta afara pana la 0 grade dupa care ierneaza intr-un spatiu luminos si rece.  Creste mai greu decat "sora ei". Planta din imagine are 2 ani.

4.O alta campioana la parfum este o specie mica de orhidee Angraecum Didierii. Floarea este mai mare decat planta...tine aproximativ 3 saptamani si parfumul e de neuitat.

5.Cateva varietati de Brunfelsia merita fiecare un loc in top. Dar sa nu ma puneti sa aleg care dintre ele...

Brunfelsia pauciflora - Yesterday,Today Tomorrow

sau

Brunfelsia Lactea

sau

Brunfelsia Americana

6. Camellile
Scentuous
High Fragrance
Sweet Emily Kate

7.Oncidium ornithorynchum 

8.Jasmin : Sambac

si

9. Jasmin Sambac Grand Duke of Toscany

10.Leandrul, preferatul meu...Miroase a ...copilarie. Am pastrat si un leandru somon neparfumat, doar pentru frumusetea florilor. Ceilalti s-au dus catre "colectionari".









          


11.Osmanthus Fragrans - florile galbui sunt mici si insignifiante dar...au un parfum de mandarina. Infloreste atat primavara cat si toamna, din spetembrie pana la inceputul lui decembrie. 


12.Choisya Ternata Aztec Pearl - infloreste doar primavara, aprilie - mai,  florile sunt delicate, albe si...parfumate.

13.Pittosporum tobira - infloreste doar primavara, are o crestere destul de lenta dar parfumul florilor este minunat. In restul anului planta este decorativa prin funzis.

14.Plumeriile
15.Quisqualis indica -
16.Mandevilla laxa infloreste de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lui septembrie. Are un parfum intens care mie-mi aminteste de gardenie si vanilie...






















17.Clerodedrum phillipinum

18.Stephanotis

19. Brugmansiile

   

Camellia japonica si hibrizii sai




Aceasta varietate de camellii este probabil cea mai raspandita. Camellia japonica are nevoie de lumina puternica si soare filtrat. Cea mai buna amplasare este sub copaci inalti, in acest mod se poate bucura de razele soarelui fara sa existe pericolul arderii frunzelor. O orientare nord-vestica e considerata a fi ideala pentru o dezvoltare frumoasa a plantei.

Camellia  Black lace - este un hibrid reticulata obtinut in SUA, rezistent la temperaturi de pana la - 21 de grade C. Primele flori, de un rosu aprins si care au 8/9 cm se deschid la inceputul lunii martie si perioada de inflorire se poate prelungi pana la sfarsitul lunii mai. Prefera semi-umbra.

Camellia japonica Myakodori,  rezista la temperaturi de pana la - 16 grade C. Floarea este alba, semidubla si masoara aprox 9 cm. Perioada de inflorire martie-mai. Este un hibrid japonez.

Camellia japonica Hagoromo, hibrid obtinut in secolul 17 in Japonia,  rezista pana la -17/- 18 grade C. Floarea este un roz pal stralucitor, masoara 7 cm si are forma de ...magnolie. Prefera semi-umbra.
Camellia Freedom Bell, hibrid obtinut in pepinierele Nuccio din California/SUA, in anii 60. Floarea, rosu-carmin, are forma de clopotel si masoara 7 cm. Prefera semi-umbra, rezista pana la temperaturi de - 21 grade C si infloreste din ianuarie pana in aprilie. Daca vremea este foarte rece si planta este afara florile se deschid ceva mai tarziu.


Camellia williamsii Donation, hibrid obtinut in Marea Britanie in 1941. Floarea roz de talie mare ( 10-11 cm) este semidubla. Prefera semi-umbra. Rezista la temperaturi de - 21 grade C. Infloreste de la mijlocul lunii ianuarie.

Camellia Debbie, hibrid obtinut in pepinierele Les Jury din Noua Zeelanda in anii 60. Floarea, in forma de bujor are culoarea roz inchis si masoara 8 cm. Prefera semi-umbra. Rezista pana la -21 grade C.

Camellia japonica Adolphe Audusson a fost obtinuta in franta la inceputul secolului 20. Floarea, de culoare rosie este mare, 11-12 cm. Perioada de inflorire este ianuarie-martie in zone mai calde, la mine primele flori s-au deschis in februarie si au tinut pana la jumatatea lui aprilie. Rezista la temperaturi de pana la - 21grade C.

Camellia Chandlerii Elegans, hibrid obtinut la inceputul secolului 19 in Marea Britanie. Floarea este rosie cu striatii albe si stamine proeminente aurii si masoara 7 cm. Infloreste la sfarsitul lunii februarie. Prefera semi-umbra si rezista la temperaturi de pana la - 20 de grade.

Camellia Coral Delight este un hibrid williamsii obrinut in 1975. Floarea are 8/10 cm diametru si nuanta este aceea a coralului ( de unde si denumirea) cu irizari albe. Infloreste la inceputul lunii ianuarie si perioada de inflorire este de aproximativ 2 luni ( pana la mijlocul lunii martie). Este un hibrid rezistent pana la -15 grade.




Un hibrid foarte frumos realizat de pepinierele Nuccio din California la sfarsitul anilor 80 este Nuccio's Carousel. Floarea are diametrul de 11 cm si este...mult mai spectaculoasa decat cea fotografiata de mine in pripa...Infloreste de la sfarsitul lunii ianuarie pana in martie.

O "bicolora" foarte frumoasa este Sanpei Tsubaki, un hibrid japonez. Desi s epresupune a fi "early" in Bucuresti a inflorit la mijlocul lunii februarie. Diametrul florii 8 cm. Rezista pana la - 10 grade C.

Inmultirea camellilor

Pentru cei o idee mai "avansati" in crestrea camellilor si care vor sa se "joace" un capitol interesant este  inmultirea camellior se poate face prin seminţe, butaşi şi altoire.

Prin seminţe se inmulteste usor dar este nevoie de aproximativ 4 până la 20 de ani chiar pentru ca plantele sa infloreasca, şi, cel mai probabil, planta nouă este mai mica ( talie si flori) decat planta “mama”. Cele mai “fidele” cultivaruri sunt cele salbatice care pastreaza caracteristicile “parintilor”. Propagarea prin butaşi este preferata ca fiind cea mai uşoara tehnică, plantele pastreaza caracteristicile de la planta-mamă şi pot inflori în următorii doi sau trei ani. Altoirea este o metoda pentru “calificaţi”, si este folosita atat pentru crearea unor noi varietati cat si pentru inmultirea varietatilor care nu inrădăcineaza uşor prin butasire sau în cazul în care planta trebuie să fie reprodusă într-un timp mai scurt.

Inmultirea prin seminte
Este foarte important ca seminţele sa fie proaspete, pentru cele mai bune rezultate se seamana imediat dupa coacere. Este posibil sa se pastreze semintele proaspete la aproximativ 5 ° C in frigider timp de câteva luni. S-au facut experimente cu semanarea unor seminte tinute vreme de noua luni in frigider si procentajul a fost de 95% seminte vitale.

Pentru insamantare pregătiţi-un recipient mai multe orificii pentru scurgerea apei si puneti cel puţin 10 cm de turbă. Semintele de camelie au un ochi cu care au fost fixate in « pastaie ». Pozitionati seminţele cu « ochiul » în jos şi acoperiti uşor cu un strat de turbă. Radicula va strapunge coaja prin acest « ochi ».

Umeziti substratul şi acoperiti ghiveciul cu o folie de plastic pentru a obţine 100% umiditate. Tineti ghiveciul la 25 ° C. In functie de vechimea semintelor plantutele pot aparea intr-o perioada de timp care variaza intre pana la un an. Dupa aparitia radiculei urmeaza o alta operatiune necesara - ridicaţi plăntuţa şi tăiati din rădăcină aproximativ 5cm. Acest lucru este necesar, pentru că altfel o singura rădăcină se dezvoltă foarte mult, si poate “bobina” de mai multe ori în partea de jos a ghiveciului. După tăiere ar trebui să se dezvolte mai multe radacini de hranire a plantei. Răsadul aflat acum intr-un ghiveci mic se pastreaza la 25 ° C şi umiditate ridicată.

Inmultirea prin butaşi
Există mai multe “ retete” pentru inradacinarea butasilor de camelii.

Cea mai importantă regulă este să experimentaţi în condiţiile dumneavoastră. O gluma a camellistilor suna cam asa : « Cel mai simplu mod de a inradacina un butaş este de-l infige în pământ şi a aştepta. »

Serios vorbind foarte puţini “neprofesionisti” izbutesc sa aibe de succes, condiţiile depinzand mult si de o zona climatica “prietenoasa”. Cele mai multe persoane trebuie să utilizeze o « cutie de propagare ». Aceasta poate fi ceva de genul un vechi terariu, de preferinţă, avand o sursa de caldura dedesubt, precum şi o sursă de lumină. Cutia trebuie să fie complet închisa pentru a asigura o umiditate de 100%. Inchiderea se poate face foare usor cu o foaie subţire de plastic, lipita cu apă pe cutie. Butaşii pot sta in acest fel până la un an fara a-si pierde prospeţimea.

E de preferat sa puneti butaşii în ghivece mici (4 cm) de plastic, de vreme ce perioada de inradacinare difera considerabil de la o varietate la alta. Partea de jos a cutiei trebuie întotdeauna să conţină apă pentru a asigura umiditatea corespunzatoare. Butaşii trebuie să aibă cel puţin 16 de ore de lumină (se poate utiliza orice tub fluorescent). In nici un caz nu vor fi tinuti la soare.
Cutia de propagare poate fi păstrata la temperaturi diferite: in regim temperat la 18 la 22 de grade Celsius, sau cald de la 25 la 28 de grade Celsius.

Cutia de propagare “ temperata” 18 - 22 grade Celsius.
Aceasta este cea mai uşoară metodă, de vreme ce constrângerile sunt mai puţine. Este nevoie de mai mult timp pentru a inrădăcina, dar nu cere multa îngrijire. Cel mai bun substrat este amestecul de turbă cu nisip ( proportia fiind de 5 – 1) . Se adaugă aproximativ 2 g de carbonat de calciu la 1 litru de substrat mediu pentru a ajusta pH-ului. Păstraţi mediul umed şi aşteptaţi.

Cutia de propagare “calda” 25 - 28 grade Celsius
Aceasta modalitate de inradacinare este foarte dificila deoarece intr-o atmosfera foarte calda si umeda solul se descompune foarte uşor si aparitia ciupercilor este favorizata. In plus la temperaturi mari este destul de greu sa pastrezi umiditatea constanta. Precautii precum sterilizarea substratului intr-un vas de gatit sub presiune reprezinta o conditie obligatorie. Avand in vedere perioadele lungi de inradacinare, si realizarea constanta a unor temperaturi intre 25 si 28 de grade reprezinta o cheltuiala in plus.

Recoltarea butasilor

Aveţi posibilitatea să luaţi butaşi de la camellii tot anul, cu excepţia scurtei perioade vegetative. Alegeti butasii cand tulpina este semilemnificata Recoltati vara butaşii pot fi inrădăcinati mai apoi în decurs de 6 săptămâni. Cu toate acestea, orice alt moment este potrivit, doar ca durează mai mult. S-au recolatat si inradacinat cu succes butaşi de la o planta-mamă care statea afara la aproximativ -15 de grade Celsius. Butasii pot fi recoltati “pe soare“ , dar se spune ca ar fi mai bine sa alegeti o zi innorata. Dacă nu-i puteti pune in substrat imediat dupa recoltare se pot tine în frigider (5 ° C ), vreme de doua saptamani. Se pare chiar ca perioada de “ refrigerare” are un efect pozitiv, sunt multi profesionisti care isi tin butasii in frigider inainte de plantare.

Un butas poate avea 1 - 5 frunze, 3 - 5 sunt normale. Unii taie frunzele la jumatate si scot o aşchie de scoarţă  consultati si experienta lui Cathie pe Lovcam.
Altii spun ca nu exista nici o dovada ca procedand astfel exista diferente de rapiditate in inradacinare. Prin urmare, daca scoateti sau nu o bucata de scoarta ramane o optiune personala.

Hormon de inradacinare
Pentru amatori sunt recomandati hormonii pulbere - cantitatea nu trebuie sa fie foarte precisa, profesionistii folosesc solutii mai bune dar mai greu de controlat.
Intre hormonii recomandati este Seradix 2 pentru butasi semilemnificati – contine acidul indolil butiric ( IBA ).

F Important
Nu uitati sa scrieti numele varietatii - pe o eticheta, ghiveci sau chiar frunza....

Altoirea

Din varii motive "camellistii" experimenteaza si altoirea. Inainte de a va apuca d e"casapit "plantele, trebuie sa aveti cateva informatii esentiale. Prima ar fi ca perioada optima pentru altoire este sfarsitul iernii ( februarie). Al doilea ca diametrul tulpinii camelliei pe care vreti sa faceti altoirea trebuie sa fie de minimum 4 cm. Daca aveti cele doua conditii indeplinite urmatorii pasi sunt:

Se alege camellia "gazda" pe care vom face altoirea,  si cu un cleste/fierastrau, steril, se reteaza la 5/7 cm deasupra solului ( ca in figura de mai sus stanga). Cu un cutter/cutit,  steril, foarte bine ascutit de despica tulpina la o adancime de 3/5 cm.( figura de mai sus mijloc).
Apoi se pregateste altoilul, un "butas" de 10/12 cm, un varf puternic si sanatos de crenguta a carui tulpina catre baza se "ascute" ca o  "pana de lemn" adica avand extremitatea din ce in ce mai plata pentru a se realiza altoirea. Se pot pune chiar doi butasi, daca tulpina este mai groasa, ca in imaginea de mai jos.

Se infasoara tuplina cu o sfoara bine stransa, se pudeaza cu un antifungic pentru evitarea unei infestari si urmatorul pas este sa se aplice un strat de smoala/ceara, sau se acopera tulpina pana la nivelul primei frunze a butasului cu perlit. Apoi peste butas se aseaza un recipient de plastic/sticla, pentru a incerca formarea unei microsere. Amplasati " expeimentul " intr-o expozitie nordica. Verificati din cand in cand, daca lucrurile merg bine si "operatia" a reusit, aerisind progresiv.
Ati izbutit sa o inmultiti urmeaza :
Ingrijirea plantelor tinere

Plantutele tinere, in primii doi ani, sunt considerate răsaduri sau butaşi.
Radacinile de butaşi tineri sunt extrem de sensibile la excesul de umiditate. Dacă sunt udate in exces plantele sunt pierdute. Prin urmare, este important că substratul de cultura sa fie bine drenat. Pentru o crestere vegetativa idealul este sa asigurati plantelor tinere o temperatura constanta de 25 de grade cu cel puţin 16 de ore de lumina intensa (10.000 lux), la o umiditate de 60 - 80% (nu mai mult). Dacă se păstrează acest fel plantele tinere pot avea mai multe ramificatii pe an ( în loc de una sau doua), si se dezvolta mult mai rapid ca plante sănătoase ce in curând vor inflori.
Acestea sunt conditiile "ideale" dar cum majoritatea dintre noi nu putem oferi aceste conditii...nu ne ramane decat sa le asezam intr-un loc foarte luminos si sa le ducem intr-un interior rece mai devreme decat in cazul camellilor mature.

Camellia - cerinte si greseli de ingrijire

Se spune despre camellii ca sunt plante foarte sensibile. Nimic mai fals. Daca ati pierdut una sau mai multe camellii au fost doar greseli de ingrijire.
Nu este o planta « de fier » dar nu este nici pe departe atat de nazuroasa precum se spune.
Respectati " un pact de neagresiune "  si veti constata ca nu vrea mai mult.
Serios vorbind si eu am avut aceleasi temeri. La prima vizita intr-o pepiniera ( Huben -Ladenburg /Germania) ucisesem deja prin nepricepere o camellie si, desi cititsem o multime de informatii despre camellii si rezistenta lor,  priveam " cu groaza"  felul in care erau manevrate de catre lucratori. Povestea este destul de amuzanta. Inainte de a ajunge am trimis un e-mail cu varietatile pe care le doresc si vreme de doua saptamani n-am primit nici un raspuns. Pentru ca imi propusesem si "aranjasem" plecarea m-am dus oricum. Cand am ajuns acolo, mi-am spus numele la receptie si am fost rugata sa astept de catre o tanara care a sunat pe cineva soptind : " A sosit dna N de la Bukarest". In cateva minute si-a facut aparitia  o nemtoaica frumoasa, proprietara pepinierei, careia nu-i venea sa creada ca totusi am venit  de la asa o distanta, dar care, ca neamtul corect, imi pusese deoparte ( cu etichete pe care era numele meu) tot ceea ce antamasem. A urmat apoi o lectie de "camellistica". Mi-a aratat cum se tund, cum se transplanteaza si chiar altoirea, care este o manevra destul de "violenta", practic este retezata planta de la 5/7 cm deasupra solului...Atunci  mi-a pierit orice sfiala si am constientizat ca este o planta ca oricare alta...

Cerinte minimale

Lumina :
Nevoia de lumina este destul de mare, trebuie sa fie puternica, chiar soare direct in cazul camellilor sasanqua ( si hibrizii) si soare filtrat in cazul camellilor japonica ( si hibrizii).

Umiditate :
Are nevoie de o umiditate de aproximativ 60%. Acest lucru presupune ca in cele trei anotimpuri in care sta afara ( primavara, vara, toamna) sa fie pulverizata pe frunze ( nu si pe flori). In timpul iernii, in interior, asezarea pe farfurii cu pietricele umede suplineste nevoie de umiditate.

Temperatura:
In sezonul cald (vara) asigurati-i cele mai bune conditii de crestere prin amplasarea in spatii racoroase – in gradina sub copaci mai inalti sau in spatele unor arbusti protejata de soarele fierbinte. Aveti grija ca ghiveciul sa nu stea pe ciment/dale incinse de soare.
In sezonul rece amplasati-o intr-o spatiu neincalzit si luminos.

Greseli de ingrijire:

- Amplasarea plantei in interior incalzit. Consecinte : cad bobocii si planta se deterioreaza.

- Nu se face verificarea plantei in magazin. Daca, de pilda, are pete maronii pe frunze e semn sigur de infestare si dupa o perioada isi va pierde bobocii/frunzele si va muri. Aveti de ales ori, fiind este o varietate pe care v-o doriti in mod special o cumparati dar, o data ajuns acasa plasati camellia in carantina, verificati radacinile si ii aplicati tratamentele adecvate, ori renuntati. Dar este bine sa fiti atenti.

- Nu se respecta cerintele de substrat. Plantele care vin in ghivece mici au de regula un substrat mai putin poros ( de fapt in cazul plantelor crescute industrial este substratul in care a fost pusa la inmultit, care are alta componenta decat cel necesar camelliei). Intr-un substrat imbacsit va suferi de “picioare reci si ude”.

- Nu se respecta cerintele de lumina. Camellia japonica nu doreste soare puternic, dar in nici un caz nu e este fericita intr-o zona complet umbrita. Cautati cel mai bun amplasament pe care i-l puteti oferi respectandu-i cerintele.

- Schimbarile bruste de temperatura in anotimpul rece. Daca planta a stat afara la temperaturi joase mutand-o brusc la temperaturi ridicate isi poate piede bobocii.

- Udarea in exces in perioada rece este iarasi o greseala comuna. In sezonul rece camellile sunt “ adormite”, prin urmare pastrati substratul usor umed si atat. Ca la orice alta planta corelati temperatura cu udarea.

- Uscaciunea in perioada calda a anului. Cand este foarte cald camellile se uda si de doua ori pe zi. Daca substratul este cel adecvat apa se va scurge destul de repede si evapora, prin urmare trebuie udata mai des. Pulverizarile nu trebuie sa lipseasca in acesta perioada.

- Fertilizatul in exces. Nu stresati plantele cu fertilizanti din belsug. Nici nu vor creste ca Fat-frumos si nici nu vor face mult mai multi boboci. Cateva fertilizari ( o data la patru saptamani) doar in perioada mai-august sunt suficiente. Incercati sa gasiti un ingrasamant special pentru camellii, dar fertilizati doar in perioada de crestere adica din mai/iunie pana in august cel mai tarziu inceputul lunii septembrie, in nici un caz mai tarziu.

Camellia pe care am "ucis-o" a " beneficiat" de urmatoarele greseli :
1. N-am inspectat planta si avea un fungus
2. Am dus-o in interior cand afara erau 8 grade si am mai si pus-o la 15 grade
3. Am udat-o, in interior fiind, la 2 zile si i-am mai si administrat ingrasamant in sept/octombrie.

Deci n-a avut nici o sansa...