Am intocmit aceasta fisa atat din informatii luate de la crescatori vechi cat si din experienta proprie.
Tipul plantei:
Arbust semperviscent si arbore.
Gabarit: La maturitate are inaltimea intre 1,5 si 2 m. Unele exemplare ajung chiar si pana la 20 m.
Lumina si temperatura:
Camellia este considerata o planta dificila din punct de vedere al conditiilor de mediu, in special cele culltivate in ghiveci. Retineti ca in nici un caz Camellia nu este o planta de apartament. Daca iarna poate sta intr-un balcon la 5/7 max 10 grade pe timpul verii intr-un balcon inchis nu va avea suficienta racoare si ventilatie si va muri.
Cerintele de lumina variaza in functie de varietate. Majoritatea camellilor sunt iubitoare de lumina puternica dar filtrata - amplasamentul ideal este considerat a fi sub copacii inalti. O orientare nord-vestica este de asemenea recomandata. Camellile sasanqua sunt in schimb iubitoare de soare direct ( nu puternic si doar cateva ore pe zi).
Flori, frunze, fructe:
In functie de varietati, florile sunt simple ( ca floarea de maces), duble (au aspectul unui trandafir) sau in forma d ebujor, de diferite marimi, colorate in nuante variate de la alb, trecand prin roz pal, ciclamen si ajungand la zeci de nuante de rosu, simple sau cu mai multe randuri de petale, cu margine simpla sau ondulata. De cativa ani a fost descoperita si o camellie galbena dar pana la cultivarea ei si a unor hibrizi derivati pe scara larga in pepiniere va mai dura ceva timp, din pacate...
Speciile salbatice au flori simple alb, roz, corai, cu stamine galbene.
Camellile infloresc in functie de varietate, de la inceputul lunii septembrie pana in iunie. Cele mai timpurii sunt camellile sasanqua.
Floarea cameliei poate dura in conditii optime pana la cateva saptamani. Marimea florilor este la fel de variata – de la flori mici (3/4 cm) la flori mari, (10 si chiar 14 cm). Frunzele sunt verzi, lucioase, alternate, simple, groase, cu aspect cerat . Fructul este o capsula uscata, impartita in 1 - 5 compartimente, fiecare are 1-8 seminte.
Solul: Trebuie sa fie usor acid, fibros, hranitor, bine drenat (amestec de turba, pamant de frunze, ace de brad, nisip si scoarta de pin). Un sol foarte calcaros si o apa dura duc la decolorarea frunzelor (deficitului de fier) si chiar la moartea plantei.
Udarea: Apa se administreaza moderat, dar trebuie sa avem grija ca niciodata sa nu lasam pamantul uscat complet.
Ingrãsãminte: Pentru o scurta perioada de timp se pot aplica ingarsaminte sub forma de solutii 0,1 % cu reactie acida, bilunar. Perioada de administrare a ingrasamintelor trebuie sa corespunda cu cea de crestere intensa. Nu se aplica ingrasaminte in perioada “ de somn” – dupa formarea bobocilor si pana la reluarea ciclului vegetativ (dupa terminarea perioadei de inflorire).
Inmultire: Inmultirea este greoaie. Se poate realiza prin seminte, butasi sau altoire. Pentru inmultire cititi topicul special.
Conditii de iernare: Iarna camellia este o planta fericita datorita temperaturilor scazute, dar, in functie de varietate temperaturile pe teremen lung nu trebuie sa scada sub 5 grade in cazul camellilor de interior sau, in cazul camelliior de gradina sub temperaturile minime constatate ( a se citi postarea special dedicata varietatilor rezistente la frig - hardy). Udarea trebuie diminuata pe timpul iernii.
Boli si dãunãtori: In functie de varietate si camellia isi are “inamicii” sai.
cel mai redutabil este considerat a fi Glomerella cingulata – aceasta ciuperca provoaca cangrenarea frunzelor si crengilor. Este o boala foarte grava, pentru a evita raspandirea ei la intreaga planta se trateaza cu o solutie de tiofanat – metil ( pe piata romaneasca il gasim sub denumirea comerciala Topsin® AL 70 PU ). Se curata planta de frunzele si crengile afectate. Atentia la dezinfectarea indtrumentelor de gradinarit.
Sclerotinia camelliae si Botrytis cinerea – afecteaza florile care capata un aspect “manat”.
Arsuri pe frunze datorate amplasarii intr-un loc cu mult soare
In cazul unui sol care nu este bine drenat si udarea este excesiva apare edemul frunzelor
Arsuri datorate ingrasamantului excesiv sau aplicarilor frecvente.
Scala insect - simptomele includ aparitia unor pete galbene pe frunze, urmate de caderea frunzelor si uscarea crengilor.
Acarienii
Afide
Rhadopterus picipes – mananca frunzele
Insecticide sistemice cum ar fi Disulfoton O,O-diethyl S-[2-(ethylthio)ethyl] phosphorodithioate – asigura un control imotriva insectelor, afidlor si a altor catorva daunatori.
Insecticide de contact ( a caror eficienta este limitata la perioada aplicarii ).
Printre cele mai cultivate varietati sunt :
Camellia Sinensis
Camellia Japonica
Camellia Sasanqua
Camellia Oleifera
Camellia Reticulata
Camellia Cuspidata
Camellia Grijsii
Camellia Vernalis
Camellia Saluensis
Camellia Lutchensis
Camellia Rusticana
Camellia Higo
Camellia Wabisuke – la mare moda in ultimii in asa-zisele gradini japoneze din vestul Europei
( Higo si Wabisuke sunt considerate de anumiti specialisti drept varietati ale C Japonica).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu