Prin seminţe se inmulteste usor dar este nevoie de aproximativ 4 până la 20 de ani chiar pentru ca plantele sa infloreasca, şi, cel mai probabil, planta nouă este mai mica ( talie si flori) decat planta “mama”. Cele mai “fidele” cultivaruri sunt cele salbatice care pastreaza caracteristicile “parintilor”. Propagarea prin butaşi este preferata ca fiind cea mai uşoara tehnică, plantele pastreaza caracteristicile de la planta-mamă şi pot inflori în următorii doi sau trei ani. Altoirea este o metoda pentru “calificaţi”, si este folosita atat pentru crearea unor noi varietati cat si pentru inmultirea varietatilor care nu inrădăcineaza uşor prin butasire sau în cazul în care planta trebuie să fie reprodusă într-un timp mai scurt.
Inmultirea prin seminte
Este foarte important ca seminţele sa fie proaspete, pentru cele mai bune rezultate se seamana imediat dupa coacere. Este posibil sa se pastreze semintele proaspete la aproximativ 5 ° C in frigider timp de câteva luni. S-au facut experimente cu semanarea unor seminte tinute vreme de noua luni in frigider si procentajul a fost de 95% seminte vitale.
Pentru insamantare pregătiţi-un recipient mai multe orificii pentru scurgerea apei si puneti cel puţin 10 cm de turbă. Semintele de camelie au un ochi cu care au fost fixate in « pastaie ». Pozitionati seminţele cu « ochiul » în jos şi acoperiti uşor cu un strat de turbă. Radicula va strapunge coaja prin acest « ochi ».
Umeziti substratul şi acoperiti ghiveciul cu o folie de plastic pentru a obţine 100% umiditate. Tineti ghiveciul la 25 ° C. In functie de vechimea semintelor plantutele pot aparea intr-o perioada de timp care variaza intre pana la un an. Dupa aparitia radiculei urmeaza o alta operatiune necesara - ridicaţi plăntuţa şi tăiati din rădăcină aproximativ 5cm. Acest lucru este necesar, pentru că altfel o singura rădăcină se dezvoltă foarte mult, si poate “bobina” de mai multe ori în partea de jos a ghiveciului. După tăiere ar trebui să se dezvolte mai multe radacini de hranire a plantei. Răsadul aflat acum intr-un ghiveci mic se pastreaza la 25 ° C şi umiditate ridicată.
Inmultirea prin butaşi
Există mai multe “ retete” pentru inradacinarea butasilor de camelii.
Cea mai importantă regulă este să experimentaţi în condiţiile dumneavoastră. O gluma a camellistilor suna cam asa : « Cel mai simplu mod de a inradacina un butaş este de-l infige în pământ şi a aştepta. »
Serios vorbind foarte puţini “neprofesionisti” izbutesc sa aibe de succes, condiţiile depinzand mult si de o zona climatica “prietenoasa”. Cele mai multe persoane trebuie să utilizeze o « cutie de propagare ». Aceasta poate fi ceva de genul un vechi terariu, de preferinţă, avand o sursa de caldura dedesubt, precum şi o sursă de lumină. Cutia trebuie să fie complet închisa pentru a asigura o umiditate de 100%. Inchiderea se poate face foare usor cu o foaie subţire de plastic, lipita cu apă pe cutie. Butaşii pot sta in acest fel până la un an fara a-si pierde prospeţimea.
E de preferat sa puneti butaşii în ghivece mici (4 cm) de plastic, de vreme ce perioada de inradacinare difera considerabil de la o varietate la alta. Partea de jos a cutiei trebuie întotdeauna să conţină apă pentru a asigura umiditatea corespunzatoare. Butaşii trebuie să aibă cel puţin 16 de ore de lumină (se poate utiliza orice tub fluorescent). In nici un caz nu vor fi tinuti la soare.
Cutia de propagare poate fi păstrata la temperaturi diferite: in regim temperat la 18 la 22 de grade Celsius, sau cald de la 25 la 28 de grade Celsius.
Cutia de propagare “ temperata” 18 - 22 grade Celsius.
Aceasta este cea mai uşoară metodă, de vreme ce constrângerile sunt mai puţine. Este nevoie de mai mult timp pentru a inrădăcina, dar nu cere multa îngrijire. Cel mai bun substrat este amestecul de turbă cu nisip ( proportia fiind de 5 – 1) . Se adaugă aproximativ 2 g de carbonat de calciu la 1 litru de substrat mediu pentru a ajusta pH-ului. Păstraţi mediul umed şi aşteptaţi.
Cutia de propagare “calda” 25 - 28 grade Celsius
Aceasta modalitate de inradacinare este foarte dificila deoarece intr-o atmosfera foarte calda si umeda solul se descompune foarte uşor si aparitia ciupercilor este favorizata. In plus la temperaturi mari este destul de greu sa pastrezi umiditatea constanta. Precautii precum sterilizarea substratului intr-un vas de gatit sub presiune reprezinta o conditie obligatorie. Avand in vedere perioadele lungi de inradacinare, si realizarea constanta a unor temperaturi intre 25 si 28 de grade reprezinta o cheltuiala in plus.
Recoltarea butasilor
Aveţi posibilitatea să luaţi butaşi de la camellii tot anul, cu excepţia scurtei perioade vegetative. Alegeti butasii cand tulpina este semilemnificata Recoltati vara butaşii pot fi inrădăcinati mai apoi în decurs de 6 săptămâni. Cu toate acestea, orice alt moment este potrivit, doar ca durează mai mult. S-au recolatat si inradacinat cu succes butaşi de la o planta-mamă care statea afara la aproximativ -15 de grade Celsius. Butasii pot fi recoltati “pe soare“ , dar se spune ca ar fi mai bine sa alegeti o zi innorata. Dacă nu-i puteti pune in substrat imediat dupa recoltare se pot tine în frigider (5 ° C ), vreme de doua saptamani. Se pare chiar ca perioada de “ refrigerare” are un efect pozitiv, sunt multi profesionisti care isi tin butasii in frigider inainte de plantare.
Un butas poate avea 1 - 5 frunze, 3 - 5 sunt normale. Unii taie frunzele la jumatate si scot o aşchie de scoarţă consultati si experienta lui Cathie pe Lovcam.
Altii spun ca nu exista nici o dovada ca procedand astfel exista diferente de rapiditate in inradacinare. Prin urmare, daca scoateti sau nu o bucata de scoarta ramane o optiune personala.
Hormon de inradacinare
Pentru amatori sunt recomandati hormonii pulbere - cantitatea nu trebuie sa fie foarte precisa, profesionistii folosesc solutii mai bune dar mai greu de controlat.
Intre hormonii recomandati este Seradix 2 pentru butasi semilemnificati – contine acidul indolil butiric ( IBA ).
F Important
Nu uitati sa scrieti numele varietatii - pe o eticheta, ghiveci sau chiar frunza....
Altoirea
Din varii motive "camellistii" experimenteaza si altoirea. Inainte de a va apuca d e"casapit "plantele, trebuie sa aveti cateva informatii esentiale. Prima ar fi ca perioada optima pentru altoire este sfarsitul iernii ( februarie). Al doilea ca diametrul tulpinii camelliei pe care vreti sa faceti altoirea trebuie sa fie de minimum 4 cm. Daca aveti cele doua conditii indeplinite urmatorii pasi sunt:
Se alege camellia "gazda" pe care vom face altoirea, si cu un cleste/fierastrau, steril, se reteaza la 5/7 cm deasupra solului ( ca in figura de mai sus stanga). Cu un cutter/cutit, steril, foarte bine ascutit de despica tulpina la o adancime de 3/5 cm.( figura de mai sus mijloc).
Apoi se pregateste altoilul, un "butas" de 10/12 cm, un varf puternic si sanatos de crenguta a carui tulpina catre baza se "ascute" ca o "pana de lemn" adica avand extremitatea din ce in ce mai plata pentru a se realiza altoirea. Se pot pune chiar doi butasi, daca tulpina este mai groasa, ca in imaginea de mai jos.
Se infasoara tuplina cu o sfoara bine stransa, se pudeaza cu un antifungic pentru evitarea unei infestari si urmatorul pas este sa se aplice un strat de smoala/ceara, sau se acopera tulpina pana la nivelul primei frunze a butasului cu perlit. Apoi peste butas se aseaza un recipient de plastic/sticla, pentru a incerca formarea unei microsere. Amplasati " expeimentul " intr-o expozitie nordica. Verificati din cand in cand, daca lucrurile merg bine si "operatia" a reusit, aerisind progresiv.
Ati izbutit sa o inmultiti urmeaza : Ingrijirea plantelor tinere
Plantutele tinere, in primii doi ani, sunt considerate răsaduri sau butaşi.
Radacinile de butaşi tineri sunt extrem de sensibile la excesul de umiditate. Dacă sunt udate in exces plantele sunt pierdute. Prin urmare, este important că substratul de cultura sa fie bine drenat. Pentru o crestere vegetativa idealul este sa asigurati plantelor tinere o temperatura constanta de 25 de grade cu cel puţin 16 de ore de lumina intensa (10.000 lux), la o umiditate de 60 - 80% (nu mai mult). Dacă se păstrează acest fel plantele tinere pot avea mai multe ramificatii pe an ( în loc de una sau doua), si se dezvolta mult mai rapid ca plante sănătoase ce in curând vor inflori.
Acestea sunt conditiile "ideale" dar cum majoritatea dintre noi nu putem oferi aceste conditii...nu ne ramane decat sa le asezam intr-un loc foarte luminos si sa le ducem intr-un interior rece mai devreme decat in cazul camellilor mature.
cum stiu ce soi am cumparat?
RăspundețiȘtergereDaca e " no name" e f greu. Desigur ca poti sa identifici dupa inflorire, in functie de perioada, dimensiunea si aspectul florii etc. Doar asa te poti apropia de varietatea exacta.
RăspundețiȘtergere