Gardenia...o provocare tentanta



O alta planta pe cat de "dificila" pe atat de indragita este Gardenia. Pentru obsedatii de plante parfumate, printre care ma numar si eu, este o "necesitate"...
Am si eu, din pacate, cateva gardenii pe constiinta... Greseala, foarte comuna de altfel, este ca am tinut gardenia la umbra/semi-umbra si pe timpul iernii in interior incalzit. Si categoric, nu este planta de apartament.
In urma experientelor mai mult sau mai putin esuate ( plantele fie au murit, fie au supravietuit dar aveau frunzis rar si in cel mai bun caz mai faceau cateva flori toata vara) m-am intrebat daca nu cumva recomandarile privind conditiile de crestere sunt gresite. Am cautat informatii si am constatat ca sunt exemplare mari, foarte frumoase crescute in aer liber, in ghiveci sau direct in pamant, in anumite zone din SUA/ Spania/Italia, zone in care temperatura in timpul iernii scade pana la o medie de 7 grade iar expunerea plantelor se face in plin soare. Am aplicat si eu aceste conditii de cultivare si intr-adevar plantele au inflorit abundent, si-au refacut frunzisul etc. Prin urmare Gardenia iubeste soarele plin si lumina puternica, un sol acid si fibros, cu un drenaj foarte bun, in permanenta usor umed. In ceea ce priveste hranirea, ca principiu pun foarte putin fertilizant plantelor( in cazul unora chiar deloc). Prefer sa schimb substratul. In cazul gardeniilor, ca si al altor plante acidofile, nevoia de fier este mai mare prin urmare se pot aplica chelati de fier de cateva ori pe an. Cloroza frunzelor ne spune si de ce anume are nevoie : daca frunza este in totalitate verde pal are nevoie de fier, daca nervurile sunt un verde mai inchis are nevoie si de magneziu. Pentru o vreme, neavand chelati de fier, am aplicat din cand in cand fertilizant pentru citrice si regenerant pentru frunze si rezultatele s-au vazut destul de repede.
In timpul iernii, cand trebuie tinuta intr-un loc racoros si foarte bine luminat e bine sa fie pusa pe o farfurie mare cu pietricele sau bile de argila umede in permanenta. Sa nu uitam ca este originara dintr-un climat umed, prin urmare umezeala e vitala. O temperatura de 10 grade in timpul iernii e ceea ce-i trebuie, deci  n-o asezati pe pervazul unei camere incalzite caci daca nu va muri in timp destul de scurt, oricum viata prea lunga n-are din moment ce o fortati nelasandu-i o bine meritata perioada de repaus.
Si, foarte important, aplicati-i un fungicid inca de cand o aduceti din pepiniera/magazin. Daca nu e deja infestata va actiona preventiv.
Aceasta este o gardenie recuperata dupa ce a supravietuit doi ani - maltratata conform sfaturilor gasite inclusiv in "carti de specialitate". Adica tinuta in umbra vara si in casa la 18 grade pe timpul iernii. Cu rabdare, si aplicarea tratamentului descris mai sus, din doua crengute amarate cu cinci frunze mici, usor cangrenate la extremitati, cum era in primavara, a intrat in toamna asa :

Pentru cineva care isi doreste o gardenie as spune ca o "reteta cu mai mari sanse de succes" ar fi sa achizitioneze planta in primavara - luna aprilie ar fi dupa parerea mea ideala - apoi, ajunsa acasa sa fie tratata antifungic, si expusa treptat la soare (nu imediat pentru ca e foarte posibil sa fie abia ajunsa in magazin dupa ce a stat in containere si se ard frunzele) dar in maximum o saptamana planta sa-si fi gasit locul in soare. Dupa doua saptamani de acomodare cu noul ambient sa i se schimbe substratul cu unul proaspat, special pentru acidofile ( niste scoarta de pin maruntita pusa in substrat e un plus)....Aplicat apoi tratamentul de mai sus.

Cu riscul de a ma repeta, va rog nu innebuniti plantele cu fertilizanti, unele chiar rectioneaza si cresc spectaculos, infloresc abundent dar pentru scurta vreme, apoi brusc intra in colaps si mor. O planta sanatoasa, care creste in propriul sau ritm va fi o companioana de drum lung...  



15 comentarii:

  1. Foarte bun articolul tau, cred ca mai incerc si eu o tura, mai ales ca am unde sa o tin la lumina si racoare iarna.
    Si politica ta de crestere mai naturista si lejera e pe gustul meu

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim19:52

    Multumesc mult, doamna Violeta N. Imi plac foarte mult plantele cu flori parfumate. Ca si dvs., am cateva gardenii pe constiinta. Multumesc de sfaturi.
    Vernil

    RăspundețiȘtergere
  3. Gardenia este una dintre plantele favorite si daca n-as fi reusit "sa-i dau cat de cat de capat", imi propusesem sa cumpar cateva in fiecare an...Intre timp pe langa Gardenia Jasminoides si Kleim's Hardy mai cresc niste pui de August Beauty, Vietnamensis si Miami Supreme. Au venit f mici ( aprox 8 cm) aduse "fraudulos" in bagajul de cala, din SUA, si deocamdata...cresc binisor.
    Cred ca reteta, ca in orice alt domeniu, este sa nu te apuci sa cresti plante "dupa ureche". Atat si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inspecteaz-o sa nu fie infesta cu ceva din pepiniera/magazin, vezi cum e substratul si daca este nevoie schimba-l ( chiar daca are flori/boboci), apoi expune-o treptat la soare plin si...uit-o acolo pana la iarna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, asa am sa fac.
    Ce inseamna daca este nevoie? Necesita mult spatiu in ghiveci sau mai putin?

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca are substrat putin sau degradat, in principiu. In orice caz, plantele crescute in sistem "industrial" ca in cazul gardeniilor aduse din Olanda, sunt fortate cu hormoni, fertilizanti si prin schimbarea artificiala a lungimii zilei si temperaturii, pentru formarea a cat mai multor boboci. In regim normal gardenia isi formeaza bobocii in perioada de repaus la racoare( noiembrie-martie). Masura rezistentei si calitatii plantei este data dupa ce se schimba substratul si intra in regim normal. Ghivecele, ca si in cazul celorlalte plante, se inlocuiesc cu o marime mai mare, doar atat(de ex. de la 12 la 14 cm).

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, asa voi face.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim15:47

    Sint din partea cea mai de sud a tarii.De curind, descoperind aceste noi informatii despre cultivarea Gardeniei, mi-am luat "inima in dinti"si am mai achizitionat una. Imi place foarte mult! Am cumparat-o prin aprilie, are o multime de boboci, dar inca nu se-ndura sa ma rasfete cu parfumul florilor ei.As dori sa stiu daca soarele dupa-amieziilor fierbinti din zona, credeti ca-i va face bine? Inca n-am expus-o decit partial la soare.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Gardeniile mele beneficiaza de "cel mai crunt" soare al Bucurestilor, intre orele 11 si 16 si infloresc continuu, din mai si pana la mijlocul lui octombrie. Daca ati plasat-o deja in soare, chiar partial, nu mai exista peicolul ca frunzele sa se arda dar atentie ca in aceste conditii substratul se usuca mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim13:19

    Multumesc, voi avea grija sa nu sufere de sete.Si...va voi tine la curent cu evolutia ei.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim13:55

    In sfirsit asteptarea mi-a fost rasplatita din plin. Acum 2 zile,Gardenia mea, a inflorit.
    Nu va spun ce bucurie am simtit!
    M-am simtit ca un invingator.
    Multumesc pt. informatii!
    Va doresc flori frumoase si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu mare drag...e una dintre favoritele mele si as dori sa "ma izbesc" de parfumul ei in toate curtile, balcoanele...nici nu este atat de greu, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  13. adina17:17

    niste prieteni au plecat in concediu o saptamana si mi-au lasat in grija o gardenie si 2 azalee de apartament... acum poate chiar zece ani am ucis 2 gardenii mari si de atunci mi-am promis ca nu o sa mai cumpar. azi, insa, m-am trezit cu o planta in mana si m-am speriat... asa am ajuns aici, si ... stupoare, aflu ca gardenia nu este planta de apartament... oricum prietenii mei o tineau in dormitor de mai bine de un an si are ceva frunze dar nu arata prea grozav. sunt hotarata sa-i aplic tratamentul de mai sus si ...sa vedem... multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  14. Adina,
    gardeniile, cameliile si azaleele sunt plante pentru lenesi. Daca pornesti de la cerinta lor majora aceea de a nu fi amplasate in apartamente restul e o joaca. Nu au nevoie de mare lucru : deci amplasare in temperatura adecvata,nu apartament iarna sau balcon incins vara, expozitie solara in functie de cerinte, substrat poros bine drenat si udare constanta, fara efect de "picioare ude". Inspectie cand si cand sa nu se fi potcovit cu vreo ciuperca sau daunator. Peste vara, in timpul caniculei nu o data mi s-a intamplat sa intarzii udarea gardeniilor si sa le gasesc ofilite si deshidaratate. Dupa o baie buna si-au continuat inflorirea. Sunt plante foarte "iertatoare"... Succes !

    RăspundețiȘtergere