Camellii ...pentru trei anotimpuri

Exotismul camelliilor consta in insasi inflorirea lor in perioada rece a anului. Cu o buna documentare puteti sa va asigurati ca veti avea flori incepand din luna spetembrie si pana la sfarsitul lunii mai. In general perioada de inflorire listata in putinele carti dedicate camellior este aceeasi in zonele care au traditie in cultivarea acestor plante. La noi variaza putin, de aceea am si trecut la fiecare varietate descrisa perioada de inflorire in Romania/Bucuresti.

In alegerea plantelor mele am avut trei criterii : pe de o parte rezistenta la temperaturi joase in cazul camellilor de gradina si pe de alta parte am ales varietati in functie de perioada de inflorire si forma/culoarea florii la camelliile cultivate in ghiveci.

Camellile sasanqua sunt cele mai timpurii. Inflorirea lor incepe inca de la inceputul lunii septembrie. Sunt multe varietati  care se pot achizitiona dupa preferintele fiecaruia.  Cu cateva exceptii C sansaqua inceteaza inflorirea la sfarsitul lunii decembrie. Marele avantaj pentru zona noastra geografica este ca acest tip de camellii plantate in ghiveci poate ramane afara ( terasa, curte, balcon deschis) toata perioada de inflorire.
Cateva dintre sasanqua "testate" de mine sunt descrise aici : Camellia de toamna - varietati sasanqua


O parte dintre hibrizii de C. oleifera, rezistenti la frig, din seria Winter's, au tot inflorire autumnala ( incepand din septembrie pana in februarie chiar). Desigur  daca ii aveti plantati in ghivece ii puteti tine afara doar pana cand temperaturile scad usor sub limita inghetului.  Se gasesc si pot fi cumparati din UK : Winter's Joy, Charm, Snowman, Toughie, Rose, Dream, Interlude.

De la inceputul lunii decembrie intra in scena varietatile "early season" ale C. japonica.
Sunt muuulte alegeri posibile. In cazul acestor varietati perioada de inflorire coincide cu perioada cea mai rece din arealul nostru si cu exceptia celor " supuse la teste" le iernez in mansarda, intr-o camera luminoasa neincalzita. Plantele trec cu bine iarna in aceste conditii dar...ca sa ma bucur de florile lor trebuie sa-mi "fac drum" si timp special, lucru care nu ma prea multumeste.As vrea sa 'le am sub ochi" nu depozitate undeva.  Din aceasta cauza am cumparat deocamdata doar cateva...si imi " storc" mintea sa gasesc alte solutii.
De la mijlocul lui ianuarie  incep sa infloreasca varietatile " mid season". Perioada lor de inflorire se incheie la mijlocul lunii martie.

Incepand cu luna martie isi incep inflorirea camellile " late season" de care va puteti bucura de regula pana in mai dar exista si intarzieri ( daca stau intr-un loc mai umbros de pilda). Ultimele  flori  de camellie deschise la mine au fost la Black Lace la sfarsitul lunii mai.

Pentru C japonica puteti citi mai multe detalii ( inclusiv precizarea perioadei de inflorire ) aici : Camellia japonica si hibrizii sai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu