Top 10 plante parfumate ? Aproape imposibil...de ales

Din "gradina" mea nu puteau lipsi plantele cu flori parfumate. Am sa incerc sa postez informatii despre speciile mai putin cunoscute la noi.

1.La capitolul rafinament conduce detasat Brassavola Nodosa, careia i se mai spune si "Lady of the night", o specie de orhidee epifita din America centrala si de Sud. Daca vreti plante parfumate cautati-o si veti deveni dependenti....

2.Ca intensitate in schimb, nimic nu intrece parfumul nocturn al florilor de Cestrum Nocurnum care se simte ( " pe masuratelea" ) de la 7 m. Cestrumul nocturnum infloreste de cateva ori in timpul verii, creste destul de repede iar inflorescentele mici si insignifiante sunt dispuse in buchetele. Polenizarea se face pe timpul noptii motiv pentru care in timpul zilei planta paote fi ignorata nefiind ...o frumusete. In ceea ce priveste parfumul e dulceag si persistent si dupa parerea mea ai doua sanse - sa-l adori sau sa-l detesti. La prima inflorire pe care " am pandit-o" de indata ce au inceput sa se formeze primele inflorescente, am fost, recunosc dezamagita.. Era duuulce...prea dulce. A doua noapte am iesit in curte si de la distanta am simtit o aroma dulce dar placuta. Era Cestrumul. Intre timp a devenit pentru noi, alaturi de regina noptii, emblema noptilor calde de vara....

3.Un parfum imbatator are si gardenia. In mica mea gradina am doua specii Gardenia Jasminoides despre care am scis aici : Gardenia o provocare...tentanta si Gadenia Kleim's hardy. Aceasta varietate are floare simpla, la fel de parfumata desi usor diferit, parca mai rafinat decat floarea G. Jasminoides. Se spune ca rezista  plantata in sol pana la -12 grade C. La mine, in iarna 2009 n-a rezistat, desi era planta matura ( aprox 5 ani) . A ramas un pui care  locuieste... in ghiveci. Sta afara pana la 0 grade dupa care ierneaza intr-un spatiu luminos si rece.  Creste mai greu decat "sora ei". Planta din imagine are 2 ani.

4.O alta campioana la parfum este o specie mica de orhidee Angraecum Didierii. Floarea este mai mare decat planta...tine aproximativ 3 saptamani si parfumul e de neuitat.

5.Cateva varietati de Brunfelsia merita fiecare un loc in top. Dar sa nu ma puneti sa aleg care dintre ele...

Brunfelsia pauciflora - Yesterday,Today Tomorrow

sau

Brunfelsia Lactea

sau

Brunfelsia Americana

6. Camellile
Scentuous
High Fragrance
Sweet Emily Kate

7.Oncidium ornithorynchum 

8.Jasmin : Sambac

si

9. Jasmin Sambac Grand Duke of Toscany

10.Leandrul, preferatul meu...Miroase a ...copilarie. Am pastrat si un leandru somon neparfumat, doar pentru frumusetea florilor. Ceilalti s-au dus catre "colectionari".









          


11.Osmanthus Fragrans - florile galbui sunt mici si insignifiante dar...au un parfum de mandarina. Infloreste atat primavara cat si toamna, din spetembrie pana la inceputul lui decembrie. 


12.Choisya Ternata Aztec Pearl - infloreste doar primavara, aprilie - mai,  florile sunt delicate, albe si...parfumate.

13.Pittosporum tobira - infloreste doar primavara, are o crestere destul de lenta dar parfumul florilor este minunat. In restul anului planta este decorativa prin funzis.

14.Plumeriile
15.Quisqualis indica -
16.Mandevilla laxa infloreste de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lui septembrie. Are un parfum intens care mie-mi aminteste de gardenie si vanilie...






















17.Clerodedrum phillipinum

18.Stephanotis

19. Brugmansiile

   

4 comentarii:

  1. Ioana13:27

    Si mie-mi plac parfumatele dar din lista ta nu stiu decat leandrii stephanotisul jasminul si gardenia. De unde le-ai luat ? Poti sa scrii mai mult despre fiecare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioana, incep prin a-mi cere scuze...pur si simplu n-am vazut intrebarile tale...
    Plantele le-am cumparat din diverse sere de prin Europa pe unde "m-au dus pasii". Cateva fac si comert prin posta, si dupa ce am sa iau legatura cu ei voi posta toate detaliile, nu cred ca se vor "supara" dar e normal sa am acceptul lor.
    Am scris cate ceva la fiecare planta mai putin cunoscuta la noi, in masura timpului voi mai scrie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce placere sa descopar blogul tau! informatii de nivel profesional, atat de rare pe bloguri!!!
    ma alatur de entuziasmul tau pt Yuletide - o campiona de harnicie cand e vorba de flori si pe deasupra frumoasa prin port si proportii intre frunze si flori.
    daca nu ii cunosi iti recomand si pepiniera ! Le Camelie del Generale" din Italia
    un salut

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru aprecieri si pepiniera. Deocamdata nu mai achizitionez nimic, caci nu ma mai prea descurc...

    RăspundețiȘtergere